Egyik délután a postaládámban találtam egy levelet.
A postás bácsi rossz címre kézbesítette, a címzés ugyanis a következő volt:

Kamillácska foglakócskának. Kamilla, bal felső 2-es fog.
Feladó: Pistike foglakócska. Pisti, jobb alsó 3-as fog.

El sem tudtam képzelni ki írhatta, és kinek szólhatott ez a levél?
Az unokám Kamilla azonban kivette a kezemből, és rögvest továbbította jogos tulajdonosának.

Így kapta meg Kamillácska foglakócska a neki szóló levelet.
– Te nem ismered a foglakócskákat? Az nem lehet. Ők ugyanis a fogaidban laknak. Az ő házuk a te fogacskád,
és te vagy ezeknek a fogházikóknak a gazdája. Rajtad múlik, hogy a fogacskáidban élő foglakócskáidnak milyen életet biztosítasz.

Kamillácska foglakócska, amikor megkapta a neki címzett levelet, izgatottan felbontotta, és máris olvasni kezdte.

 

Kedves Kamillácska foglakócska!

Sokszor találkoztunk már és sokat beszélgettünk, de nem mertem neked elmondani, milyen szomorú a mi sorsunk.
Mi, akik Pisti fogházikóiban lakunk, félünk és szenvedünk, de nem tudjuk hogyan segíthetnénk magunkon. Sokáig vártam ezzel a levélírással,
hátha megjavulnak a körülményeink, de nem így történt. Eljött hát az idő, most a tanácsodat kérem, mit tegyünk?

Az én fogházikómnak a gazdája Pisti, már iskolába jár, de egyáltalán nem bánik jól a fogaival.
Így aztán nekem is igen sanyarú az életem. Pisti kedvenc eledele a cukorka, és a csokoládé. Ezekből bármikor, bármennyit képes megenni.
Hogy mit szeret inni? Azt leírni is alig merem. Szörnyű, de igaz. A kólák, üdítő italok a kedvencei. Nem is beszélve a főétkezésekről, mint a reggeli, ebéd, vacsora. Ilyenkor is a cukros ételeket majszolja. Az lehet, hogy estére már nagyon megéhezik, mert az esti fogmosáskor egyszerűen felfalja a fogkrémet a fogkeféjéről.
Azt is meg kell írnom, hogy sajnos lusta is. A reggeli fogmosás helyett inkább a fejére húzza a takaróját, és alszik még pár percet. Így aztán nálunk a fogmosás reggel is, és este is elmarad. Nem csoda, hogy a fogain megtapadó lepedékek teljes erejükkel rongálják a fogházikóink falait. Sőt annak a fognak, amiben én élek, már egy óriási lyuk is tátong a tetején. Képzelheted milyen fájdalmas ez nekem.

Hermann Marika: A foglakócskák - fogorvosos meseAz anyukája már óvodás korában mondogatta neki, hogy a tejfogakat éppen úgy kell ápolni, mint a végleges fogakat, sőt időnként ellenőriztetni kell a fogdoktorbácsival is.
Pisti azonban óriási bömbölést csapott már akkor is, ha csak megemlítették a fogorvos nevét.
Sőt bömbölt akkor is, ha nem azt ehette, vagy ihatta amit ő akart. Sajnos ez így van a mai napig.
Egyik nap az iskolában osztályonként mentek a fogászatra, az én fogházikóm nagy szájú gazdája bizony gyáva nyúlként bebújt a pad alá és egy kosár csokoládé sem volt elég ahhoz, hogy onnan kicsalogassák.
Így aztán a doktor bácsi nem tudta sem kívülről, sem belülről megnézni az én rozoga házikómat.
Pedig ez a fogacska, amiben én élek, már belülről is igen lepusztult.
A falai megrepedeztek, és mélyen a gyökeréig romlásnak indult. Azt hiszem kedves Kamillácska, most már érted miért szomorú és fájdalmas az én életem. Egy ilyen rossz gazda, mint Pisti, teljesen tönkreteszi a fogait, vagyis az én házikómat is, de nem kíméli a körülöttem lakókat sem. Nem hallja meg a zokogásunkat. Sőt arra sem gondol, hogy a fogai teljesen elszuvasodnak,
kilyukadnak és ez bizony már neki is nagyon fájni fog. Az is lehet, hogy felnőtt korára már fogatlan is lesz,
hiszen a teljesen elromlott fogat nem lehet megmenteni, azt ki kell húzni. Arról nem is beszélve, hogy az ínye is megbetegedhet és a rossz fogai nagy fájdalmak közepette kihullhatnak, de ezek helyett már nem nőnek újak, mint a tejfogai helyett.
Tudod a tejfogak azok a fogak, amelyek kipottyannak, és helyükön kinőnek a végleges fogak.
Pisti bizony nem vigyázott sem a tejfogaira, sem a végleges fogaira. Ha tudsz valami jó tanácsot adni, kérlek írd meg, mielőtt fogházikóink összeomlanak, és mi örökre elveszítjük otthonainkat. Kérlek írd meg azt is ti hogyan éltek a ti fogházikóitokban?

Üdvözlettel.
Pistike foglakócska

 

Kamillácska szeme könnyes lett a levél olvasásakor. Nagyon sajnálta Pistike foglakócskát és szomszédait.
Neki és szomszédainak nagyon jó életük volt. Az ő fogházikóik gazdája Kamilla egy tündéri környezetet tart fent számukra.

Így aztán sokáig gondolkozott mit is válaszoljon. Végül úgy döntött, megírja a valóságot.

 

Kedves Pistike foglakócska!

Szomorú lettem, amikor elolvastam a leveledet. Sajnálom, hogy neked ilyen rossz fogházikóban kell élned. Nagyon szeretnék nektek segíteni.
Az tanácsolom, hogy hozzuk össze a fogházikók gazdáit, Kamillát és Pistit egy beszélgetésre. Ehhez azonban nektek olyat kell tennetek,
amit egy foglakócskának tilos. Holnap délben át kell adnotok az összes fájdalmat Pistinek, és ha minden foga éktelenül fájni fog, anyukája áthozza majd Kamilláékhoz, ugyanis Kamilla apukája fogorvos. Kamilla kedves és okos lány, sőt csinos is, hidd el gyorsan ráébreszti Pistit a fogápolás fontosságára. Ne mondd, hogy nem fog eljönni, mert ez most csak rajtatok múlik. Hidd el egyetlen fog fájása is elkergeti az embereket a fogorvoshoz, Pistinek pedig minden foga fájni fog, ha ti nem véditek tovább. Tudom, ezt mi foglakócskák nem tehetnénk meg, de gondolj csak arra, mi minden rosszat megtesznek velünk már a gyerekek is! Gondolj arra mekkora fájdalmaitok vannak és ő oda sem figyel rátok. Amire kérlek titeket, azt Pistiért is teszitek. Ne habozzatok!

Hermann Marika: A foglakócskák - fogorvosos meseNos akkor holnap találkozunk, de azért még leírom neked, hogyan élünk mi Kamilla fogházikóiban.
Mi hófehéren ragyogó, erős fogházikókban lakunk. Hogy ez így is maradjon Kamilla sok zöldséget,
gyümölcsöt ropogtat el. Nálunk nem marad ki egyetlen fogmosás sem. Nekem a reggeli fogmosás a kedvencem, de az estit is szeretem. A fogházikókat illatos jó ízű fogkrémmel le és fel, és körkörösen jól megsikálja. Olyan érzés, mintha kellemesen masszíroznának. Minden szennyeződéstől megszabadítja,
és simává teszi a házikóink falait. Fontos a szájüreg alapos öblögetése is, ez nekem olyan érzés,
mintha a strandon lennék. Imádom, amikor Kamilla fogmosás után öblöget.
Az esti fogmosás után pedig nincs evés, sőt cukros üdítőket sem iszik soha! Apukája rendszeresen ellenőrzi a fogházikókat kívül és belül. Amikor egy apró repedést, vagy lyukat észlel a fogak felszínén azonnal betömi azt. Így védi a házikóinkat a pusztulástól, és véd minket a fájdalomtól.
Tudom sokan azt mondják könnyű nekünk, hiszen fogorvos a fogházikóink gazdájának az apukája.
Ez igaz, de látnátok milyen sok gyerek jár ide! Kamilla apukája nagyon kedves doktorbácsi.
Megmutatja a gyerekeknek a műszereket, sőt elmagyarázza melyik műszert mire használja.
A széke nagyon kényelmes, és liftezik is. Olyan mintha egy űr utazásra mennél.
A gyerekek beülnek a székbe és, csak egy óriási áááá-t kell mondaniuk. A doktorbácsi feltesz egy védőszemüveget, és egy tükrös kanállal végignézi a fogacskákat. Egy kampós műszerrel keresi a hibákat a fogházikók falain, és a tetején.
Ez kicsit félelmetes, de egyáltalán nem fáj. Képzeld van olyan műszere is, amivel szelet fúj a fogházikókra. Ez olyan vicces, és csikis is.
Ami a legizgalmasabb az a fúró. Kissé félelmetes a hangja, főként annak, aki először hallja, de hidd el a fúrás sem fájdalmas.
Amennyiben mégis fájdalmassá válna, a doktorbácsi máris ad egy injekciót.
Sok gyerek retteg a szuritól, pedig ha tudnák, hogy az csak annyi mint egy szúnyogcsípés, biztosan nem bömbölnének.
Azt hiszem, a gyerekek gyakran azért félnek a fogászattól, mert nem tudják mi fog történni velük, mert ha tudnák egyáltalán nem félnének.
Most azt kérdezhetnéd hogyan tudhatják meg?
Bizony csak úgy, hogy időnként beleülnek abba a szuper fogászati székbe, és hagyják, hogy a fogdoktor ellenőrizze, és ha kell kijavítsa a fogaikat.
Akkor nekünk foglakócskáknak nem kell félnünk és szenvednünk a rossz fogházikók miatt. Sőt a gyerekeknek sem kell félniük és szenvedniük a fogfájás miatt.
Most már zárom soraimat, a többit majd holnap személyesen megbeszéljük.

Üdvözlettel:
Kamillácska foglakócska

 

Kíváncsi vagy rá mi történt másnap délben? Ha igen, akkor elmesélem.

Pisti ebéd után befalta a csokis sütit, megivott rá egy nagy pohár üdítő italt, majd bekapott egy szem cukorkát. Ebben a pillanatban
belehasított a fogaiba a fájdalom. Fájt alul, fájt felül, fájt jobb oldalt, fájt bal oldalt. Az összes szuvasodásnak indult foga fájt.
Az arcának a jobb fele jól fel is dagadt. Fájdalmában jajgatni kezdett:
– Anyu!! Nagyon fáj! Jaj! Jaj! Jaj!
Anyukája beszaladt az éktelen jajveszékelésre, és bizony ő is megijedt fiacskája feldagadt arcát látva.
– Mi baj van kisfiam? Mi történt veled?
– A fogam! Fáj! Nagyon fáj! Anyu segíts!
– Gyere gyorsan, máris indulunk a fogorvoshoz.
– Én nem akarok a fogorvoshoz menni! Inkább meghalok! Jaj de fáj! – visította Pisti össze vissza futkározva a szobában.
Anyukája nagyon határozottan kijelentette:
– Ha nem megyünk azonnal, egy óra múlva úgy feldagad az arcod, hogy nem látszik ki még a szemed sem!
– De én nem akarom, hogy feldagadjon. Jaj nagyon fáj! Jaj! Jaj!
Ekkor anyukája megfogta a karját és húzta magával a bömbölő Pistit. A fogászaton éppen bent volt egy beteg az orvosnál, így hát várakozniuk kellett.
Az éktelen bömbölésre lejött Kamilla az emeleti szobájából, mert azt hitte valami pici gyerek fél ennyire. Amikor meglátta Pistit elcsodálkozott ugyan,
de kedvesen rámosolygott. Pisti elszégyellte magát és azonnal abbahagyta a bömbölést. Beszélgettek egy jó negyed órányit.
Kamilla ezalatt a negyed óra alatt sok mindent elmagyarázott Pistinek a fogápolás fontosságáról. A foglakócskák elégedetten egymásra nevettek,
Kamillácska terve bevált.

fogorvosos meseAmikor Pisti bement a doktorbácsihoz, úgy ült be a fogászati székbe, mint aki egy űrutazásra készül.
A doktorbácsi elmagyarázta a kezeléseket, megmutogatta a műszereket.
Pisti úgy bólogatott, mint aki évek óta rendszeresen jár fogászatra. Megsúgom neked, azért kicsit félt,
de hősiesen helyt állt, akarom mondani ült.
A doktor bácsi sorban betömte a lyukas fogait. Igaz az egyiken már akkora lyuk volt,
hogy injekciót is kapott a tömés előtt, de azt a szúnyogcsípésnyi fájdalmat is túlélte.
Ennek ellenére nem lett kedvenc időtöltése a fogak tömetése.
Nos pontosan azért, hogy ne lyukadjon ki a foga és a jövőben csak ellenőrzésre kelljen járnia,
ettől a naptól kezdve, sokkal kevesebb édességet és sokkal több zöldséget, gyümölcsöt evett.
Ha pedig szomjas volt vizet ivott, de anya frissen préselt gyümileveit is megszerette. Na és természetesen megtanulta a helyes fogmosást.

Tudod, fel és le, és körkörösen kívül-belül, majd öblögetés. Ahogyan azt a foglakócskák szeretik. 🙂

 

Vége!

 

Ha tetszett a mese, és probléma a reggeli készülődés, akkor nézd meg ezt a mesekönyvet!>>>

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezár